Sunday, November 27, 2011

Namų stilius: Tradicinė šiluma

B. TRADICINIS arba KLASIKINIS NAMŲ STILIUS
(Traditional interior decorating style - angl.)

Jeigu ilgitės “geresnių praeities laikų” elegancijos bei šiuolaikinio patogumo, neprarandant grakštaus stiliaus, jums tiktų pasirinkti tradicinio arba klasikinio stiliaus namų dekorą. Tai ramus, tvarkingas, suplanuotas ir jaukus interjeras, labai populiarus šiandien, o pradėtas kurti jau nuo 18 amžiaus. Šis stilius labai plačiai naudojamas žurnalų reklamose, baldų krautuvių vitrinose. Klasikiniu dažnai vadinamas 19 amžiaus madas imituojantis stilius. Tačiau tradiciniam stiliui gali būti priskiriami ir tokie 20 amžiaus stiliai (temos), kaip "art nuevo", "art deco", ampyras, kolonijinis, bei kitų laikmečių madų stiliai: antikinis, barokas, neo-gotika...
Tradicinio stiliaus pagrindas – mediena, jos spalvos, kokybė, linijos, raižiniai, lako blizgesys arba matinis paviršius.
Pradėti reikėtų nuo baldų: jie klasikiniai, praktiški, nebūtinai muziejinės vertės egzemplioriai, bet tam tikro senoviško stiliaus šiuolaikinės reprodukcijos. Išimtis – sofa, ji gali būti šiuolaikiška, minkšta, be medienos dalių, svarbu tik, kad ji būtų patogi ir tiktų prie likusių kambario baldų. Baldai ir akcentai kambaryje išdėstyti simetriškai, tiesiom linijom, palei sienas. Pavyzdžiui, svetainėje sofa statoma palei sieną priešais židinį, o miegamajame lovugalis - ilgiausios kambario sienos centre.




Svetainė. Dizainerė Phyllis Harbinger.

Valgomasis dažniausiai atskirtas nuo kitų kambarių, palei vieną sieną stovi daili indauja, palei kitą – neaukštas bufetinis stalelis ar spintelė, medines grindis dengia puošnus kilimas. Stalas stačiakampis, visos kėdės priderintos, išdėstytos tolygiai aplink stalo perimetrą. Staltiesė balta, indai balto molio ar porceliano, su sidabriniu arba gėlėtu apvadėliu, įrankiai sidabriniai arba plieniniai. Siuvinėjimų beveik nėra, klosčių, juostelių, kutosų ir mezginių naudojama labai nuosaikiai, kad būtų išlaikytas paprastas, ramus vaizdas.

Valgomasis. Dizainerė Phyllis Harbinger.
Valgomasis. Tradicinė klasika.
 
 Virtuvė. Tradicinė klsaika.
Tradicinio stiliaus virtuvė.
Virtuvė. Dizainerė Phyllis Harbinger.
Langus dengia sunkios naktinės užuolaidos, dažnai suimtos viename ar abejuose lango šonuose, vienspalvės šviesios dieninės užuolaidos truputį parauktos. Lango višuje gali būti volanas ar medžiaga aptraukta panelė, dengianti karnizą.
Tradicinio stiliaus interjere nėra jokių siurprizų ar netikėtumų, visos dalys suderintos, jokių modernių ir eklektiškų detalių, modernaus meno, plieninio blizgesio (išimtis - virtuvės ir vonios kambario įrenginiai) ar ryškiaspalvių plastmasių, - nieko iš kito stiliaus.
Aksesuarai dažniausiai išdėstyti simetriškai sofos ar židinio galuose, ant šoninių stalelių. Jie gali būti lempos, urnos, dideli vazoniniai augalai, veidrodžiai, paveikslai rėmuose, porcelianinės vazos, knygų krūvelės, du identiški foteliai, dvi vienodos žvakidės. Dvi vienodos detalės tarnauja simetrijos ir pusiausvyros išlaikymui. Svarbiausia nepadauginti: visada geriau atrodo mažiau apkrauti namai.

Tradicinio stiliaus svetainė. Dizaineris Troy Beasley.

Kabinetas. Dizainerė Phyllis Harbinger.
 Darbo kampelis. Dizainerė Lisa Aharam.
Tradiciniu stiliumi nesistengiama pasirodyti, tai greičiau kasdieninio gyvenimo stilius.  Šio stiliaus namuose jaukiai pasijus bet kokio amžiaus žmogus, jūs greičiausiai esate užaugę tokiuose namuose. Šis stilius nėra griežtas, o anaiptol, jis suteikia daug asmeninės laisvės pasirinkimui. Čia viskas labai funkcionalu, neperpuošnu, detalės prigesintos, kampai užapvalinti, sušvelninti, susilieja į visumą. Vertikalios linijos griežtos, tiesios arba S formos – tai lentynų, stalo, kėdžių ar lovos kojų, spintelių linijos. Horizontalios linijos švelnios – minkšti foteliai ir sofos, purios pagalvės.
Miegamasis. Dizainerė Tina Mellino.

Svečių miegamasis. Dizainerė Anne Hepfer. Smulkūs ir kuklūs apvadėliai ant užuolaidos ir patalynės tradicinei ervei suteikia mielo grakštumo.
Pasirenkant spalvas visada turėkite omenyje, kad baldams, medienai suteikiama svarbiausia vieta. Akį traukia nuo labai tamsaus iki vidutiniško, medaus atspalvio medienos tonai.
Sienų spalvos šviesios, švelnios, skirtingų kamabarių atspalviai vienos paletės arba dera tarpusavyje, - tai kreminiai, kakaviniai, javų, avižinių dribsnių atspalviai. Lubos beveik visada baltos, gali būti matomos sijos. Užuolaidoms ir baldų apmušalams pasirinkite gilesnes spalvas, aksesuarams tamsesnes, o grindų dangai ir kilimams - tamsiausias.
Audiniai naudojami ne blizgūs, neryškūs, daugiau švelnūs negu tekstūriški: aksomas, žakardas, gobelenas. Tai gali būti neryškios, vienspalvės, smulkaus piešinio, dažniau to paties tono ornamentinės tekstilės. Venkite neoninių ir akį rėžiančių spalvinių kombinacijų.

Vonios kambarys. Dizainerė DeLisa Oakes.
Tualeto kampelis. Dizainerė Trish Beaudet.

Vonios kambarys. Dizainerė Tanya Griffin.
 Tradicinio stiliaus namuose dominuoja tiesioginis zonų apšvietimas. Šviestuvai klasikiniai: “bankininko” stiliaus stalinės lempos, bronziniai "bra" ant sienų, kambario kampuose - toršerai. Lempų šydai balti ar kreminės spalvos, stikliniai arba aptraukti šilku.
Jūsų namams daugiau įtakoja istorija negu mada, tačiau ir pastaroji atneša savo “bangeles”. Jeigu siekiate išskirtinumo, įrenginėjant patalpas tiktų medžio panėlės sienų apačioje, mediniai arba gipso forminiai rėmeliai palubėje, ornamentinės rozetos apie lubų centre kabantį šviestuvą. Medžio panėlės, kambarių durys ir langų rėmai dažomi arba blizgia balta spalva, arba lakuojami paliekant natūralaus medžio atspalvius, bet jie turi visose namų erdvėse tarpusavyje derėti.
Šiuo metu “ant bangos” slyvų džemo spalva, jos pastelinis atspalvis tinka sienoms, o gili slyvų spalva – aksesuarams. Tamsus turkio atspalvis tradiciniuose interjeruose derinamas su kavos ruda bei gelsva-auksaspalve. Dar viena madinga tampanti tendencija - medinių grindų lako blizgesys - beveik privalomas fonas istorinėms relikvijoms.

11 comments:

  1. Na, virtuves interjeras visuose siose nuotraukose - grazus, taciau man kazko truksta. Nezinau, gal tiesiog tokie virtuves interjerai netraukia...

    ReplyDelete
  2. Man tai labai gražios vonios plytelės ir pačios vonios dizainas koks tobulas! Kaip norėčiau tokio!:)

    ReplyDelete
  3. O kodėl durys ir langų rėmai turi būti dažomi ta pačia spalva? Bet Jūsų namų interjeras tai nuostabus. Viskas suderinta ir neperkrauta. Man visas interjeras asociajuojasi su prabanga.

    ReplyDelete
  4. Labai gražūs namai, jaukios atviros erdvės!:) Šiuo metu ir patys įsirenginėjam namus, kai kur jau aiškus dizainas, spalvos. tačiau dar neišsirinkom kokios bus spintelės vonios kambariui ir ką daryti su vonia/dušu.. Ką jūs turite?:)

    Taip pat nesu tikra dėl senovinio stiliaus, man modernusis atrodo gražiau..

    ReplyDelete
  5. Na šis klasikinis namų interjeras labai dvelkia prabanga. Ne visi namai tokie erdvūs, kad būtų galima tokį interjerą sukurti. Vien jau minkšti baldai kokie...

    ReplyDelete
  6. Na šis klasikinis namų interjeras labai dvelkia prabanga. Ne visi namai tokie erdvūs, kad būtų galima tokį interjerą sukurti. Vien jau minkšti baldai kokie...

    ReplyDelete
  7. Geros vonios kambarių idėjos, tiems, kas mėgsta prabangą ir klasikinį stilių. Turbūt ir vonios gyvatukai turėtų būti atitinkami, tokio stiliaus vonios kambaryje. Aš rinkčiausi prabangų ir modernų.

    ReplyDelete
  8. Geros vonios kambarių idėjos, tiems, kas mėgsta prabangą ir klasikinį stilių. Turbūt ir vonios gyvatukai turėtų būti atitinkami, tokio stiliaus vonios kambaryje. Aš rinkčiausi prabangų ir modernų.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Kokie gražūs vonios kambario interjerai! Kaip tik pagalvojau, kad ir man reiktų savo namuose atsinaujinti vonios kambarį o tuo pačiu ir miegamąjį. Tačiau nuo ko pradėti? Vienas dalykas kurį tikrai žinau, tai, kad noriu klasikinio vonios kambario interjero. Tik ar tokio stiliaus vonioje tiks gyvatukai Ar jie nesugadins stiliaus ir atrodys estetiškai?

    ReplyDelete
  11. Wow tikras grozis, kas isikurineja namus tikrai gali pasisemti ideju!
    O Lietuvoje labai graziu vonios kambario plyteliu galima rasti https://www.vokiskakeramika.lt

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...