Sunday, December 11, 2011

Namų stilius: Pereinamasis

Jeigu jūsų atsakymuose dominuoja B ir C, tai jūsų namų stilius yra:

B-C. PEREINAMASIS INTERJERO STILIUS, arba TARPINIS TARP TRADICINIO IR MODERNAUS 
(Transitional interior style - angl.)

Pereinamasis stilius - tai tradicinio stiliaus modernizavimas. Šis stilius išlaiko tradicinius komforto principus, panaudojant šiuolaikinius elementus. 

Pereinamasis stilius populiarus šeimyninių, pastovaus temperamento, aktyvaus gyvenimo būdo, 30-40-mečių žmonių tarpe. Pereinamasis dekoras suteikia žmogui galimybę pasirinkti mėgstamus tradicinius ir modernistinius elementus bei juos pritaikyti atmetant tai, kas nepatinka. 

Svetainė. Dizainerė Sally Sirkin Lewis.
Pereinamasis - tai tradicinis stilius be perkrovimo, sujungtas su šiuolaikiniu stiliumi be šaltumo jausmo. Ši jungtis sukuria elegantišką, atnaujintą klasikinę, bet kartu ir paprastą bei jaukią erdvę. Pereinamasis stilius lengvai sukuriamas, jis yra patogus, visi elementai prieinami, nereikalauja didelių išlaidų. 


Pereinamojo stiliaus kambariai elegantiški, šiuolaikiški ir tuo pačiu ilgalaikiai, nesivaikantys mados vėjų. Minimalizmas spalvose ir aksesuaruose derinamas su klasikinėmis linijomis ir tekstūrų įvairove. Tradicinio stiliaus simetrija dominuoja erdvių kūrime. 


Spalvų paletė labai subtili, dominuoja dramblio kaulo, pilkšvai kakaviniai, smėliniai, gelsvai rudi atspalviai. Šios paprastos spalvos stimuliuoja atsipalaidavimą, atitrūkimą nuo sąmyšio. Iš gilesnių spalvų dažniausiai nadojami tik natūralios medienos atspalviai: nuo šiltos rudos iki tamsaus šokolado spalvos. Jeigu nuspręsite pasirinkti akcentines spalvas, nesivaržykite. Samanų žaluma, terakotos ar cinamono raudonis, džinsinė mėlyna, gilus bordo ir violetinė, švelni alyvmedžių žiedų spalva ir pilkšva rožinė – pasrinkite vieną ar tik dvi spalvas, tačiau naudokite jas santūriai, turėkite omenyje tai, jog kuriate atsipalaidavimo erdvę ne tik kūnui, bet ir akiai.

Svetainė. Iterjero dizaineris Thomas Pheasant.
Baldai pasirenkami paprasti, bet stilingi; erdvūs, bet nebauginantys savo dydžiu. Mastelio išlaikymas labai svarbus kuriant pusiausvyrą ir funkcionalumą. Baldai nei senoviniai, nei supermodernūs. Baldų linijos dažniausiai tiesios, kai kur lenktos, sušvelnintos, užapvalintos, jos neatrodo griežtos. Mediena prašmatni savo kokybe, tai raudonmedis, riešutmedis, klevas; medieną dengiantis lakas - matinis arba blizgus, labai kokybiškas. Čia komfortas ir praktiškumas nugali prieš mados užgaidas. 

Svetainė su židiniu. Iterjero dizaineris Thomas Pheasant.
Pereinamojo stiliaus kambariai nei perdaug moteriški, nei vyriški, juose jaukiai pasijus bet kas. Dėl stilistinio baldų paprastumo tinkami variantai yra skandinaviško stiliaus, tradiciniai be jokių išraižymų mediniai baldai, stiklu dengti staleliai. Pasirenkant minkštus baldus, geriausiai tinka žasies plunksnom arba pūkais kimšti, paprastų formų, šiuolaikiniai, bet nesivaikantys mados, neutralūs, lengvai priderinami prie kitų elementų.
Miegamajame nėra baldachimo, viskas labai funkcionalu, praktiška, tarnauja savo tikslui.  

 Miegamasis. Dizainerė Sally Sirkin Lewis.
Miegamasis. Dizaineris Thomas Pheasant.
























Valgomojo stalas griežtas, daugiau šiuolaikiškas negu klasikinis, indai ir įrankiai paprasti, kasdieniški, kokybiški. Erdvė tinkanti šeimos reikmėms, patogumui, be nereikalingų dekoracijų.

Valgomasis. Dizaineris Thomas Pheasant.
 Valgomasis. Dizaineris Thomas Pheasant.

Monochromatinę (naudojami vienos spalvos atspalviai, pvz. tamsi, švesi ir vidutinė ruda) spalvų schemą papildo aksesuarai, kurių naudojama labai saikingai. Akcentuojami daiktai kuklūs, neperdideli, bet kartu stilingi. Interjero detalėmis tarnauja dideli augalai moderniuose vazonuose, paveikslai ir meniškos fotografijos paprastuose rėmuose. Skoningi, rinktiniai elementai ar meno kūriniai pateikiami nesuteikiant jiems ypatingos reikšmės. Jie spontaniški, bet neiššaukiantys. Įrėminimams, aksesuarams ir šviestuvams naudojami metalai, geriausiai tinka matinis nikelis, sidabras, rudžiais dengta geležis, varis arba bronza. 

Akcentai ir detalės. Thomas Pheasant.
Akcentai ir detalėsBarbara Barry.















Pereinamojo stiliaus grindys paprastai medinės, dengtos švelnių atspalvių kilimais. Čia svarbi kilimų tekstūra, tai gali būti austi virviniai, kilpeliniai, sizalio arba tradiciniai vilnoniai kilimai – labai tekstūriški, prašmatnūs.
Langus dengia kuklios, dažniausiai vienspalvės užuolaidos ant puošnių metalinių arba medinių karnizų. Jeigu langus dengsite žaliuzėmis, tai pasirinkite tekstilines sutraukiamas romanetes arba bambukines (medinės) susukamas žaliuzes.



Spalvų trūkumą kompensuoja tekstūrų ir raštų įvairovė baldų apmušaluose, kilimuose, užuolaidose, pagalvėse, pleduose. Čia derinamos tekstūros nuo šiurkščių, šeriuotų iki švelnių, slidžių paviršių. Pereinamajam stiliui sukurti naudojami tokie audiniai, kaip šenilas (audinys iš aksominio siūlo, lyg pukuotas vikšras), velvetas, mikrofibras (sintetinė zomšo imitacija), oda, medvilnė, sarža (tvilas), džinsinis audinys, šilkas, gelumbė (tvidas), austos nendrės arba virvės. Jeigu audinys su piešiniu, - tai dažniausiai vieno tono arba smulkaus grafinio ornamento. Kiekvienam kambariui turi tekti keletas skirtingų tekstūrų. 

 Pereinamojo ispaniškojo stiliaus svetainė-valgomasis. Šis dekoras atsišaukia su ZEN.

Minimalizmas išlaikomas pasirenkant detales. Pavyzdžiui juodai-baltos ar rudai-baltos nuotraukos juoduose ar sidabriniuose rėmuose; šiuolaikiškos sidabrinės žvakidės ant medinio padėklo; alyvuogių spalvos pagalvėlės ant samanų spalvos sofos; pora medinių krėslų kreminės medvilnės apmušalais. 






Pereinamojo stiliaus virtuvės ir vonios kambariai yra patvariausi laiko išbandymams. Čia, vienoje patalpoje, sujungiami tobuliausi kelių stilių elementai. Tradicinio ar kantri stiliaus jaukumas papildytas šiuolaikiškais akmens, metalo ir stiklo paviršiais, tobulas modernus apšvietimas, elegantiškos šiuolaikiškos užuolaidos. Lengvumo suteikia monochromatinė spalvų gama, vienspalviai paviršiai. 










































Kaip visus elementus suderinti ir sujungti į vieną visumą, kaip visą tai išbaigti? Pereinamasis interjero stilius kažkuria prasme yra truputį eklektiškas, todėl sujungiant elementus reikia panaudoti tam tikras "gudrybes". Jungiamaisiais elementais tarnauja daiktų savybės. Pavyzdžiui, jeigu daiktai yra iš skirtingų stilių, juos į visumą sujungs vienodos spalvos apmušalas, arba skirtingų spalvų, bet vienodos tekstūros medžiaga. Jeigu medžiagos skirtingos, elementus vienija vienas stilius, gimininga forma. Kartais trečias elementas tarnauja jungtimi tarp dviejų sunkiai suderinamų. Kaip pavyzdžiui, jungtimi gali būti kilimas, atkartojantis dviejų skirtingų elementų spalvas, arba dekoratyvinis paveikslas, atkartojantis linijas. Nuosaikumas detalių panaudojime, meno ir aksesuarų nesureikšminimas – tai pereinamo stiliaus esmė. Judėkime link paprastumo, jaukumo, atsipalaidavimo jausmo. Klauskite savęs ne tik “kas čia tiktų?”, bet ir “ko čia yra perdaug, ką iš čia galima būtų pašalinti?”

Pereinamasis stilius - tai elegantiškas, jaukus, klasikinis, turtingas, turinitis išliekamąją vertę, nesudėtingas, atpalaiduojantis. Jis žavi savo sodriais, prašmatniais audiniais, paprasais ir patogiais baldais, jaukiomis zonomis. Ar atsirastų nors vienas, kam tai nepatinktų?

4 comments:

  1. Na, namų interjeras tikrai labai labai gražus visose šitose nuotraukose. Tačiau gaila, kad tik užsienyje tokie dalykai randami. Nuotraukų iš Lietuvos nėra.

    ReplyDelete
  2. Pereinamasis namų stilius iš tiesų atrodo puikiai. Be to aš esu tai tik už tekstilines sutraukiamas romanetes.

    ReplyDelete
  3. Pereinamais namų interjeras puikiai atrodo. Patys galvojame apie šį stilių, bet neapsisprendžiame dėl langų: mediniai ar plastikiniai. Plastikiniai langai kaina šiek tiek vilioja, kadangi reikės didelių išmatavimų.

    ReplyDelete
  4. Toks interjero stilius priimtiniausias tiems žmoniems kurie dar nėra pilnai apsisprendę dėl interjero stiliaus. Pereinamasis interjero stilius iš tiesų labiausiai tinka tiems kurie neapsisprendžia ar labiau pageidautų tradicinio ar modernaus interjero. Kadangi mano biuras nėra didelis todėl didžiausias iššūkis buvo kur turėtų stovėti kėdės konferencijų salėms ir galiausiai priėmėme bendrą sprendimą.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...