Monday, December 12, 2011

Namų stilius: Zen harmonija

E. ZEN HARMONIJA
(Zen interior style - angl.)

Šiam stiliui poreikį išreiškia žmoės, gyvenantys didmesčiuose, dirbantys aktyvų, įtemptą darbą, kuriems grįžtant namo norisi ramios atmosferos, tylos, minčių harmonijos. Šiuo metu šis stilius labai populiarėja, ypač jaunų, karjeros siekiančių žmonių tarpe.
  
Pagrindinės zen stiliaus gairės - tai paprastumas, erdvės pusiausvyra, darna, nedaug spalvų, naudojami natūralūs gamtos prigesinti atspalviai, minimalus kiekis daiktų kambaryje, tačiau visi esantys objektai turi prasmę ir funkcionalumą. Šis stilius toli gražu nereiškia nuobodumo, jis kupinas šilumos ir optimizmo.



Zen stiliui įrengti privaloma pašalinti iš patalpos visus reikmėse ir buityje naudojamus daiktus, todėl būtina įrengti pilnai uždaromas spintas, dengtas lentynas arba turėti sandėliuką daiktams susidėti. Langams tinkamiausia turėti tik vienas, vienspalves (dažniausiai baltas), lengvas užuolaidas, kurios plazdėtų orui judant: plona medvilnė, šilkas. Jokių margaspalvių kilimų; tinka baltas, pilkšvai-rudų atspalvių arba samanų spalvos kilimas. Natūralių medžiagų grindų dangos suteikia prisilietimo prie gamtos pujūtį, tai gali būti nedažytas medis, akmenukai, augalinės kilmės kilimai (Abaca, seagrass, raffia, wool, silk, hemp, bamboo and cotton angl.)


Zen stiliaus patalpose dėmesys sutelkiamas atspalvių atradimui, medžiagų paviršiams, tyliems garsams, gamtos elementams. Čia tarpusavyje derinami tokie elemenati, kaip čiurlenantis vanduo, natūralaus medžio, bambuko paviršiai, šiurkštus audinys šalia tos pačios spalvos slidaus šilko, nugludinti akmenukai, medžio lentos ir rąstai.





























Vizualiu patalpos centru gali būti skaldytais nelygiais akmenim dengtas židinys arba be žvakidžių ant akmens sustatytos masyvios žvakės, grupė gyvų žalių augalų, molinė arba medinė statula ar net nugludinta medžio šaknis. Metalas zen stiliuje naudojamas matinis, surūdijęs arba tamsus. Penki Zen elementai yra šie: vanduo, žemė (akmuo), ugnis, medis ir metalas. Svarbiausia - jokios plastmasės!



























Spalvų gama: nuo visų žemės ir baltų atspalvių, plius vienas akcentas - melsva, violetinė, žalsva arba gelsva ar kita augalinė (vaisiaus) spalva. Pasirinkite papildomą spalvą pagal tai, kaip ji veikia jūsų nuotaiką.


















Natūrali šviesa - svarbiausias Zen interjero elementas. Įsileiskite kuo daugiau natūralios šviesos: aušros pašvaistės, vidudienio spindulių, vakaro sutemų, menulio spindesio,- įsirenkite stoglangius, neužstatykite baldais langų, atsikratykite sunkių užuolaidų.












Šis stilius labai modernus ta prasme, kad jame būtinai egzistuoja, tačiau yra nematomi tokie elementai, kaip gera ventiliacija, šildymas, elektros laidai, jungikliai ir rozetės. Netgi šviestuvai nesureikšminami, svarbesnė yra iš jų sklindanti šviesa, o pats šviestuvas gali būti labai paprastas arba nepastebimas, pvz. baltas gaubtas baltos sienos fone arba šviestuvas užstatytas gėlėm ir panašiai.



Dažnai Zen stiliaus pasirinkimas pasirodo sudėtingas, ypač bandant perprasti rytų filosofijas ir klaidingai jį tapatinat su japonišku arba minimalistiniu interjeru. Tačiau Zen interjeras tai ne religinis, ne rytietiškas, ne minimastiškai šaltas, bet gamtiškas, natūralus, atspindintis individo ramybę. Jis ypač lengvai įgyvendinamas šiuolaikiniuose butuose, mažose erdvėse, pradedant gyvenimą “nuo nulio”.


Kadangi šis stilius naujas ir nepaprastai patrauklus, daug reklaminių skelbimų jį "užkabina" savo šaltiems minimalistiniams arba supaprastintiems tradiciniams interjerams. Nesusiklaidinkte reklamų skelbimais, pirkdami baldus, dekoratyvines detales ar tekstiles, tikrinkite ar daiktas atitinka Zen elementų principus.

Sunday, December 11, 2011

Namų stilius: Šiuolaikiška prabanga

D. MODERNI PRABANGA
(Modern Chic - angl.)


Stulbinantis šviestuvas? - Būtinai. Moderniausia virtuvės įranga? - Žinoma. Drąsios spalvos ir kerinčios detalės? - Neišvengiama... Jūsų stilius pabrėžia prabangą, atspindi mados tendencijas ir aplinkos įtakas. Tai "glamūru" perpildytas minimalizmas.

































Šiuolaikinės prabangos interjeras reiškia jaukumą, šilumą, ekstravaganciją, egzotiškumą; jis tinka ryškiai, ekstravertiškai asmenybei. Šis stilius šiuolaikinis su tradiciniais elementais. Tai ne margaspalvis kambarys vaikui, tai daugiau prisodrintas minimalizmas. Jame derinama tekstūrų įvairovė su įmantriais spalviniais raštais, paprastos detalės su stambiais interjero akcentais. 

 


























Pasirenkamas motyvas, kuris keičiamas priklausomai nuo mados tendencijų, sezonų, asmenybės gyvenimo laikotarpio ar tiesiog nuo nuotaikos, įkvėpimo. Motyvu gali būti "džiunglės", "prancūziškas buduaras", "angliškas cigarų kambarys", "angelų buveinė", "ispaniškoji gotika" ir t.t. Pasirinktas motyvas dažniausiai naudojamas svetainėje, miegamajame, vonios kambaryje. Šis motyvas atskleidžiamas per detales ir aksesuarus.
Patogūs, minkšti baldai būtini prabangiam stiliui. Pailgintos horizontalios linijos suteikia tam tikro nekaltumo pojūtį, atsipalaidavimą. Tai sofos, minštasuoliai, kušetės, didelės ir tuščios, tik kilimu puošiamos erdvės kambario viduryje. Didingumo suteikia aukšti vetrikalūs elementai: širmos, stambūs augalai, toršerai, meno kūriniai.









Jums turbūt norėtųsi perdažyti sienas kasmet, būtent paskutinės mados spalva? Tačiau praktiškiau būtų įrengti neutralių spalvų patalpas ir kasmet pakeisti tik akcentus: geltonas pagalvėles ir vazas pakeisti raudonom, leoprdo kailius pakeisti stručio plunksnomis ir panašiai. Sienoms tinka neutralūs tonai, jie gali būti šviesūs: dramblio kaulo, kakaviniai, gelsvi ar žalsvi; arba tamsūs: kavos, tamsi samaninė, naktinio dangaus. Bruknių spalvos plytelės vonioje arba sutrupinto veidrodžio mozaika aplink viryklę džiugins jūsų akį bet kokiai madai užplaukūs. Akcentams pasirinkite tamsias arba ryškias spalvas.

 

















Modernios prabangos baldai dažniau stambūs, labai patogūs. Šiuo metu madingi taip vadinami “tufting” baldai. Šio stiliaus sofos, suoleliai, lovugaliai ir net kėdžių atlošai apmušami minkštu audiniu su daugybe įdubų, taip sudarant iškilių rombų su ispaustais kampais įvaizdį. Minkštų baldų apmušalai švelnūs, prašmatnūs, ryškių spalvų. Tai bruknės, avietės, granato, lašišos, tamsiai violetiniai, giliai mėlyni, melsvo turkio, žalių alyvuogių atspalvio aksomai, slidi oda arba šilkas. Ant pačios “bangos keteros” - tekstilių ir spalvų mišiniai, vienam baldui pagaminti kartu naudojama oda, aksomas, gobelenas ir siuvinėtas šilkas. Toks baldas tampa meno kūriniu, interjero centru. Ant šilko siuvinėti egzotiški žiedai, lapai ir paukščiai, stručio plunksnos, zebro dryžiais išmargintas jaučio kailis, leopardo piešiniu ištaškytas pliušas, aksominės karališkos lelijos ant “išdeginto” šilko visa tai tinka prašmatnumui.







Baldų detalės medinės, bambuko, pintų vytelių arba metalinės. Labai madingos veidrodinio paviršiaus spintelės, staleliai. Veidrodžių gali būti daug ir visur: masyviuose rėmuose ant sienų, veidrodinės spintų durys, baldų paviršiai. 



Puikus interjero papildas - stambūs augalai, palmės vazonuose, vijokliai. Pro lapus į lubas šviečiantis šviestuvas sudarys šešėlių ir šviesos žaismą.
Meno darbai labai dekoratyvūs, dažnai jie derinami prie interjero, o ne atvirkščiai. Čia tinka įrėminti plakatai arba reprodukcijos, meniškos fotografijos. Tai gali būti egzotiškos lapijos, milžiniškų gėlių žiedai, išdidinti ornamentai arba kažkuo pasirinktą motyvą reprezentuojantys vaizdai.
Apšvietimui labiausiai tinka lubinės liustros (sietynai, šandelyrai), prašmatniais gaubtais dengtos lempos, toršerai ant aukštų kojelių. Šviestuvai gali būti įmantriausi, dideli, blizgaus ar matinio metalo, krištolo, ivairių spalvų stiklo, dengti šydais, su plunksnomis, karoliukais ir t.t. Jeigu patalpoje netrūksta detalių, pasirinkine minimalistinį, lubose paslėptą apšvietimą. 

 

















Šio stiliaus valgomasis nedidelis, dažnai sujungtas su svetaine. Stalas - ovalo ar skritulio formos, stovi šalia šviesaus lango arba po milžinišku šviestuvu. Indai švelnių spalvų, suapvalintų formų šiuolaikiški. Čia nuolat klesti įvairovė: auksas, sidabras, bambukas, nėriniuotos servetėlės, krištolas, japoniška keramika, mediniai dubenys – viskas tinka, jeigu tai prašmatnu, madinga ir nesipjauna su jūsų nuotaika.
Langų apdailai tinka medžiagos, kurios švyti natūralia kokybe: šilkas, linas, tokie audiniai kaip damaskas, žakardas, brokatas; bambuko žaliuzės, vytelių panelės (jei pasirenkamas "džiunglių" motyvas, pvz.).
Grindys gali būti medinės, keramikos plytelių, marmuro ar granito ploksčių. Kilimai natūralūs, minkštos vilnos arba sezalio.
Kadangi šiame stiliuje naudojamos tekstilės ir spalvos savaime labai turtingos, svarbu saikingai naudoti aksesuarus. Užtenka poros didelių augalų, toršero, knygų krūvelės ir keleto stambių tikslingai motyvui parinktų detalių. Venkite smulkių daiktų, palikite daug erdvės.


Jeigu jaučiate, kad jūsų gyvenimas stokoja įkvėpimo, norite pabėgti nuo nuolatinės monotonijos ir pilko lietaus, pasirinkite savo namams modernaus prašmatnumo stilių ir jūsų sielą užpildys kūrybingumo palaima.










 












 Yra kitas glamūro kupinas stilius, vadinamas "Romantiškuoju kantri" arba "Shabby Chic", kuris yra kuriamas "Kantri" pagrindu. Apie jį bus įrašas vėliau.

Namų stilius: Moderni elegancija

C. MODERNI ELEGANCIJA 
(Modern Elegance - angl.)

Jeigu jūs esate šiuolaikiška, plačių interesų asmenybė, jūsų pasirinkimas bus moderni elegancija. Šis stilius prasidėjo nuo minimalizmo, - šalto, tačiau atitrūkusio nuo senovės naštos, kupino šviesos ir erdvės stiliaus. Papildytas gyvybingais elementais jis prigijo kaip šilta, lengva ir patogi šiuolaikiškos elegancijos stiliaus atmaina. Šiuo stiliumi tinka įrengti namą, loftą, butą, raštinę ar net krautuvę.
Pagrindą sudaro paprastumas, subtilus skonis, tekstūrų įvairovė ir švarios linijos. Akį žavi ne tiek daiktai, kiek erdvė. Akcentuodami spalvą, erdvę ir formą, šie interjerai patraukia savo gaiva, švelnumu ir stilingumu.

 






















“Apnuogintos” linijos, lygūs paviršiai ir modernūs metalai - tai jūsų stiliaus "pavara". Čia atviros ir akivaizdžios patalpų architektūrinės briaunos, linijiniai turėklai, po jais įtempti metaliniai lynai, patalpos kampai neužstatyti, langai be užuolaidų, paveikslai ir skulptūros modernūs, geometrinių formų. Tuštuma sienose, tarp baldų, virš baldų tampa tiek pat svarbi kaip ir patys baldai ar kiti objektai. Šiuolaikiniuose interjeruose “daugiau” yra “mažiau”. Kiekvienas objektas patalpinamas kaip individualus, unikalus.



Modernios elegancijos stiliui parenkami švelnių paviršių, geometrinių formų baldai. Naudojamos tokios medžiagos kaip metalas, akmuo, matinis arba skaidrus stiklas. Minkštus baldus dengia neutralus, juodas ar ryškus vienspalvis audinys arba oda. Audiniai tekstūriški ir švelnūs, natūralaus arba dirbtinio pluošto, imituojantys vilną, drobę ar šilką. Baldai turi būti kuo paprastesni, be išlenkimų, raižinių ir piešinių. Sofos, kėdės ir foteliai ant kojelių. 


Miegamajame lovatiesė lygi, jokių raukinių, apvadėlių ar kutosų. Monotoniją pagyvina pagalvėlių spalvos ir atsikišę kampai. Čia nerasite jokių gėlyčių, ornamentų ar smulkių menkniekių. Čia karaliauja erdvė. 
























Grindys labai lygios, medinės, akmens plytelių ar vinilo. Kilimai naudojami labai nuosaikiai, tik tose vietose kur reikia akcento arba šilumos. Čia tinka neutralūs, ryškūs vienspalviai ar stambaus piešinio, drąsių tekstūrų, šiurkštūs, virviniai, veltiniai arba švelnūs graikiški flokati kilimai.
Jeigu nuspręsite langą uždengti užuolaida, pasirinkite šiurkščią arba labai tekstūrišką medžiagą, kaip pvz. suglamžytas šilkas.
Akcentinėmis detalėmis tampa pastato elementai, sijos, palubėje kabantys ortakiai. Apskilusių plytų siena savo šiurkščia tekstūra praturtina šalia esančius glotnius ir slidžius paviršius. Netgi matomi įvairių sistemų vamzdžiai čia visiškai priimtini. Jais galima “žaisti” išryškinant arba paslepiant: vamzdyno dalis nudažius ryškia ar vienoda su siena spalva. Nuotaikai pagyvinti naudokite spindinčio nikelio ir stiklo baldus, virtuvėje ir vonioje - blizgias nikelio detales, rankenėles.

 





















Meno kūriniai talpinami akių lygyje, tai šiuolaikiniai paveikslai paprastuose metaliniuose ar mediniuose rėmuose arba išvis be rėmų, skulptūros sienų nišose arba ant akmeninių pedestalų. Jeigu turite keletą smulkesnių meno kūrinių, juos grupuodami sudarykite vientisą kompoziciją. Svarbu kad meno kūriniai būtų tinkamai apšviesti, jiems suteikiama daug erdvės. Nepamirškite, čia labai svarbi tuščia erdvė.
Apšvietimo šaltiniai talpinami lubose, architektūriniuose elementuose, ant palubėje įtempto vielinio lyno arba metalinio bėgio. Apšviečiama konkreti patalpos dalis, atskiras objektas. Skulptūriškas, geometrinių linijų šviestuvas gali tapti interjero akcentu. Šviestuvams tinka metalai, spalvoti stiklai, plastmasės ir kitos šiuolaikinės medžiagos.
Augalai turi būti stambūs, dramatiški, paprastuose vazonuose. Čia tinka dideli žiedai su įmantria lapija. Jeigu turite keletą mažesnių augalų, patalpinkit juos viename vazone. Jeigu erdvė tai leidžia, pastatykite po lapija į lubas nukreiptą šviestuvą. Žemes vazonuose uždenkite akmenukais arba medžio žievės gabaliukais.

 























Modernus valgomasis dažnai vienoje erdvėje su svetaine ar virtuve. Visi indai ir įrankiai šiuolaikiški, ryškių spalvų, geometrinių formų.
Spalvų paletės pagrindą sudaro balta, juoda ir neutralūs pilkšvi, kakaviniai atspalviai. Kartais charakteriui pabrėžti įvedamos viena ar dvi ryškios, drąsios spalvos. Juoda reikalinga įrėminimui, modernių detalių pabrėžimui. Idealiu fonu drąsiai minčiai, staigmenai, iššūkiui tampa balti ir neutralūs sienų atspalviai: obels žiedlapio, balinto lino, krienų, jūros kriauklės spalvos. Jeigu nors viena patalpos siena ryškios spalvos, tai visi baldai ir detalės tame kambaryje turi būti neutralių spalvų.
Ryškią spalvą pasirinkite tokią, su kuria galėsite gyventi ilgesnį laiką, kuri jus gaivina, neerzina. Savo modernų interjerą pagyvinsite švelnaus turkio ir melsvų jūros atspalvių akcentais, arba atraskite savo spalvą modernaus paveikslo raizginyje.

 












Modernios elegancijos stiliaus sanmazgų šaltumą turi nustelbti įspūdingos formos, spalvos, apšvietimas ir šiuolaikiška technika. 

 













 























Nors šiame interjere objektų nedaug, tačiau ir čia turi būti jūsų asmenybės atspindys, jūsų valios “pėdsakas”. Ar tai būtų surudijęs inkaras su grandine, ar koks gamtos radinys – nebijokite įnešti į interjerą to, kas jus sužavėjo ar sukėlė nuostabą, ir visai nesvarbu jog tai prieštarauja visoms dekoro taisyklėms. 


Šis stilius dažnai vadinamas sutartinai "Minimalizmu", tačiau tai yra savitas minimalizmo pagrindu sukurtas "Modernios elegancijos" stilius. "Minimalizmas" ir "Klasika" - tai pagrindai, ne gyvenamos erdvės, bet tik principai, kuriais remiantis kuriami įvairūs stiliai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...