Saturday, May 25, 2013

Svajonių namelis vidury miško

Kartą man užkliuvo viena istorija apie miške gyvenančią porą (pilną tekstą galie pasiskaityti angliškai The New York Times). Šis pasakojimas apie gyvenimo laimę, žmogaus artumo gamtai ieškojimą, svajonių išsipildymą, interjero ir aplinkos kūrimą, tikslo siekimą neturint lėšų, meilę ir nesuderinamumą.

Mane sužavėjo šioje istorijoje tai, jog dvi labai skirtingos asmenybės gyvena kartu, bet ir atskirai - neatsižadėdami ir neaukodami savo individualybių, savitų gyvenimo stilių. Abu laimingi, abu turi po savo svajonių būstą, ir viskas iš minimalių lėšų ir didžiulės meilės.

Štai mano pasakojimas (labai sutrumpintas, lyginant su originalu).

Sandra ir Todas Fosteriai - amerikiečiai, du labai skirtigi žmonės. Sandra - neaukšta ir lieknutė, 42 metų romantikė-svajotoja, vertinanti grožio trapumą, išsaugojusi savo vaikystės pasakiškas fantazijas. Vaikystėje Sandros šeima patyrė nemažai vargo. Keturi vaikai su tėvais gyveno vieno kambario bute, teko dažnai kraustytis vis ieškant išsinuomoti pigesnio būsto. Pripratusi gyventi mažoje erdvėje ir tenkintis kukliais poreikiais, Sandra labai gerais pažymais pabaigė mokyklą, vėliau - universitetą, studijavo literatūrą. Nesuradusi darbo pagal specialybę, Sandra dirbdavo už minimalią algą dviem etatais: ryte išnešiodavo paštą, o vakare plaudavo mėgintuvėlius farmacijos laboratorijoje.

Todas - 51-erių metų, plačios krūtinės milžinas, laisvamanis, linksmuolis. Savo gyvenime jis dirbo virėju, staliumi, apželdinimo tvarkytoju. Todas - kūrybingas kulinaras, mėgsta ne tik valgius gaminti, bet ir gerai pavalgyti. Jis aistringas senienų kolekcionierius, renka visokius rakandus, netgi traktorius.

Šiuos du skirtingus žmones suvienijo aistra sodininkystei, gamtai. Sandra visą gyvenimą svajojo apie savo žemės lopinėlį, savo gėlyną. Todas - puikiai išmano augalų kaprizus, jis kūribingas sodininkas.

Po vedybų pora apsigyveno dideliame name, teko dirbti dieną-naktį, kad išmokinėti paskolą. Jų sanktykius ištiko krizė: nesisekė Todo apželdinimo verslas, vis trūko pinigų, neišlaikė nervai. Jie suprato, kad save alina dėl namo, kuriame praktiškai retai tebūna, kad jie gyvena gyvenimą, kuriame nelieka laiko laimei. Tad, paradvę namą, jie pigiai nusipirko sklypą miške prie upelio. Sklype buvo apleista medžiotojo trobelė - be elektros, be šildymo, be vandens ir kanalizacijos, tik vieno kambario pašiūrė, iki kurios nėra nei kelio privažiavimui, nei tiltelio per upelį.


Todas atsigabeno treilerį, kuris tapo poros bendra teritorija, jų žieminiu būstu. Treileris - tai kelionėms skirta automobilio priekaba, kurioje įrengtas minimalus butelis ant ratų: dvigulė arba dviejų aukštų lova, virtuvėlė, tualetas su dušo kabina, salioniukas-valgomasis. Dažniausiai treileriuose yra variklio gaminama elektra, šildymas, yra galimybė pajungti suskystintas dujas iš baliono. JAV, kur yra dideli nekinojamojo turto mokesčiai, žmonės pasirenka gyventi treileriuose dėl mažesnių nekilnojamojo turto mokesčių. Tenka mokėti mokestį tik už žemės nuomą, ant kurios pastatytas treileris; o jei žemė išsipirkta - tada tik žemės (be namo) nuosavybės mokestį, kas yra maždag 50% pigiau, lyginant jei būtų pastatytas ten namas.


Todas - praktiškas ūkininkas. Kai jo apželdinimo firmelė subankrutavo, Todas susirado darbą vištas auginančioje fermoje. Tačiau Todas dar turi sau įsirengęs pašiūrę, taip vadinamą "vyro urvu", su plačiaekraniu televizorium, milžiniška sofa, daugybe video įrašų ir lempomis šildomais narvais, kuriuose gyvena maži poviukai. Dar jo draugijoje gyvena du milžiniški šunys - priglaustas benamis dobermano mišruolis ir labradoras-retriveris. Be to, jo šeimą sudaro 19 vištų, 8 viščiukai ir 8 povų jaunikliai. Palyginimui: Sandros "gyvulinė šeima" - tai du baltučiai ilgaplaukiai Maltese veislės šuneliai.
Todas padėjo įmontuoti kolonas prieangiui. Visa kitą Sandra įrenginėjo pati.
Sandra savo svajonių namelį kūrėsi iš medžiotojo lūšnos. Namelis buvo renkamas po gabalėlį: Sandra supirkinėjo aukcionuose, antkvariatuose, senienų išpardavimuose įvairias detales, daikčiukus. Sandra pati namelį statėsi, dažėsi, dailinosi - viską darė pati viena, netgi pati gabenosi daiktus ant pečių per brastą upelyje. Jos interjero kūrimo medžiagos sumoje kainavo apie $3000. Į šią sumą įskaičiuojama: senoviškos durys, langai, dažai, interjero aksesuarai, baldai. Jos svajonių būstas - tai karalienės Viktorijos laikų pilaitė, kur viskas balta, grakštu, elegantiška, bet jauku, pasiekiama, liečiama, kasdieniška. Šis interjero stilius vadinamas "Shabby Chic" - arba "Apskuręs prašmatnumas".
Namelis po rekonstrukcijos.
Pasakos ir romanai, dainos ir svajonės išsipidė šiame mažame 9x10 pėdų namelyje (2,7m x 3m).




Baltojoe spalvoje nėra monotonijos, kadangi čia įvairovę sukūria skirtingų paviršių faktūros, interjero elementų formos.

Knygų viršeliai aplenkti balsvu popieriumi, ant langų ir baldų - baltos švelnios tekstilės, ant sofos masyvios balsvos siuvinėtos pagalvės, balto popieriaus purios girliandos vainikuoja kambario perimetrą sienų perėjime į stogo kraigą, baltai dažytos sienos, lentynas dengia antikvariniai langai nubalintais rėmais, centrinę lentynų dalį dengia senoviškos durys su įstatytu baltai dažytu vištidžių tinkleliu.

Kas atrodo sunki minkšta sofa - iš tikro yra pintas vytelių suolas, pirktas parduotuvėje IKEA, uždengtas baltu užtiesalu. Juk viską teko gabenti ant savo pečių, joks elementas šiame būste nėra sunkesnis negu galėjo pakelti gležnutė šio interjero kūrėja.

Senoviški langai paversti lentynų spintos dalimi.
Visi indai balti, matinio arba skaidraus stiklo, viskas dvelkia senove.
Be rožių, jų žiedlapių, jų kvapo... neįmanomas "Shabby-chic" interjeras.
Dideli veidrodžiai vizualiai praplečia mažą erdvę.
Žvakių šviesa ir veidrodis tamsioje sienos dalyje, ant įsivaizduojamo židinio.
Langai padidinti, "įrėminti" baltomis lengvomis užuolaidomis.
Sandra - svajotoja savo svajonių namelyje.
Tekstūrų, oramentų ir raižinių įvairovė praturtina baltą erdvė.
Purus lyg debesys miegamasis įrengtas po stogo kraigu, jis pasiekiamas lipant pristatomomis kopečiomis.
Krištolo pakabukų sietynas (šandelyras) - būtinas "Shabby-chic" stiliaus elementas.
Miegamojo sienas dengia švelnios ir purios tekstilės.
Namelis pusantrinio aukšto, beveik dviejų kambarių.


- Kai pardaviau savo pirmąjį namą, pasilikau tik tuos daiktus, kurie atspindėjo mano asmenybę, - sako Sandra Foster. - Mano pirmasis namas buvo didelis, perpildytas surastais pakelėse baldais, perdažytais ir sutaisytais. Aš juos gabendavau tiesiog kad užpildyti tuščią namą. Atsikračiau viso šio turto prieš kraustymąsį surengtame išpardavime. Jei daiktas mano sielai nesuteikė žavesio ir pasitenkinimo, tai jis neperžengė mano naujo būsto slenksčio".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...